Forslag til gaver i siste liten – som også er bærekraftige

TID SAMMEN: Gjør det du kan for å gi gaver til andre som gjør at dere bruker tid sammen!

Vi er på Bali, og til tross for at kalenderen viser at Sankta Lucia har vært ute og gått på skoler og gamlehjem i Norge, og venner legger ut på Facebook alt de gjør før jul av pynting, baking, gåing på julebord og julegavehandel, så må jeg si at julestemningen enn så lenge glimrer med sitt fravær her i varmen.

Til tross for at jeg har sett et og annet juletre og ellers vakker belysning flere steder, så har jeg ikke kommet i julestemning. Jeg har til og med prøvd å høre på favoritt-kanalen min på denne tiden av året, P7 Klem som bare spiller julemusikk.

Klart for Australia

Men i morgen drar vi til Australia, og da vil jeg tro julestemningen kommer som kastet på oss. Det gjorde den i hvert fall for 20 år siden da vi var ute og reiste jorden rundt, og vi tilfeldigvis landet i Sydney på selveste julaften. Da ble vi møtt av en hyggelig eldre mann i nikkers som ønsket oss en riktig god jul. Snufs.

Men i år har jeg egentlig et lite juleproblem. For til tross for en akkurat nå manglende julestemning, så vet jeg at julaften kommer, og guttene forventer at det ligger gaver til dem under treet.

Men hva kan man gi til to gutter som er ute og reiser, og som ikke kan få store nye leker eller andre tunge ting de kan ta med seg videre på tur?

Da jeg begynte å tenke på det, kom jeg fram til at jeg like godt kunne komme med mine gavetips som passer like godt til reisende familier som til de som ikke orker å gå ut på butikken nok en gang for å handle inn gaver blant andre stressede personer i samme ærend.

TOGTUR: Reiser du sakte, blir det mye tid til hverandre! Hva vil du bruke tiden din på?

Bærekraftige gaver

Gavene er mer bærekraftige enn å gå ut å kjøpe noe dilldall ungene ikke leker med, eller noe som svigermor egentlig ikke har lyst til å sette på hylla.

Den ultimate gaven

For når vi nå har vært ute og reist i snart 5 måneder, så har en ting blitt helt klart for meg. Det viktigste denne turen handler om, er at vi har gitt hverandre TID. Tid sammen som familie!

Derfor er også alle gaveforslagene under noe som bygger opp under akkurat det. Tid sammen med den du vil gi gaven til. Det krever ingen gavekort under treet som du må ut å kjøpe, for du skal jo være med, så da betaler du bare når dere er der.

Derfor er det også noe du kan ha liggende klart på en liten lapp i en konvolutt hjemme om du skulle få overraskelsesbesøk på julaften fra noen som kommer med en gave og som du ikke hadde tenkt å gi en gave til.

FAMILIETID: Vi har vært så heldige å få besøk i Thailand av mormor og morfar. De har reist med oss videre til Singapore, Bali og i morgen til Australia. Her er vi på avreisedagen i juli før vi kjørte avgårde til Oslo S.

Her er den ultimate gavelisten som gir deg og den du er glad i mer tid sammen:

Kafé 

Gi en kafetur med kaffe og kake til en god venninne, til mammaen din eller til barna dine.

Svømme

En tur i svømmehallen blir nok de fleste unger glad for.

Kino og kultur

En tur på kino på selvvalgt kino passer for de fleste i familien eller andre venner, og er også ypperlige gaver barna kan gi til sine venner om de skal utveksle gaver.

Få ungene til å skrive et pent kort der det står at de inviterer vennen sin på kino.

Billetter til andre kulturarrangementer er selvsagt også kjærkomment for mange, og da deler man et godt minne i tillegg.

Skriv en lapp om at du inviterer gavemottakeren på teater, konsert, på en festival, i operaen eller liknende. Om du vet hvilken dato som passer for dere begge, er det selvsagt bare å kjøp billettene på nett før julaften.

Museum og bytur

Til kulturelle venner eller foreldre, kan du gi en tur til et museum du tror vedkommende har interesse av, og alt etter hvor stor gaven skal være, kan du legge inn en kafetur eller noe hyggelig samme dag.

Middag

Skriv et hyggelig kort til en god venninne at du ønsker henne velkommen på 3-retters middag en dag, og så gjør du en ekstra innsats på kjøkkenet den dagen og tryller fram noe du ikke har lagd til henne før. Alle setter pris på at noen legger inn litt ekstra innsats når man er invitert på middag.

Alternativt inviterer du gavemottakeren på middag på restaurant.

Ut i naturen

Inviter noen på en hyttetur, en tur i naturen hvor du fikser alt av mat og opplegg, eller bare en hyggelig ettermiddag med noen aktiviteter nede ved sjøen.

Is, godis og andre goder

Om du vil gjøre ungene ekstra glad, kan du gi dem forskjellige håndskrevne lapper som gir dem rett til å få noe om de gir deg denne lappen tilbake.

I bursdagsgave i år fikk Sverre lapper hvor det sto: Denne lappen gir deg retten på en is. Lappen hadde ti smålapper man kunne rive av, så han fikk altså 10 is som han kunne bestemme selv når han ville ha.

Han fikk også en lapp han kunne levere inn om han ønsket en pose godis. Her er mulighetene mange… 

Hva med lapper for: 

Du kan få være oppe til kl 24.00

Du kan få slippe å gjøre noe husarbeid en uke

Du kan få bestemme middagen en hel uke

Filmer og spill

På lapper kan man også skrive til familiemedlemmer at de kan få laste ned en film eller spill på iPaden sin. Det ble også gitt i bursdagsgave til Sverre mens vi nå har vært på tur, og det satte han skikkelig pris på.

Abonnementer

Om du ikke vil skrive håndskrevne lapper, kan du selvsagt kjøpe gavekort, men husk at en veldig høy prosentandel av gavekort aldri blir brukt!

Da kan det kanskje heller lønne seg å gi abonnementer du kan kjøpe digitalt, på alt fra Netflix, HBO, TV 2 Sumo, aviser, blader, Storytel og Fabel til årskort i alt fra skibakken, til på museer, bassenger, treningsstudio og andre ting gavemottakeren måtte være interessert i.

Hotell

Til din kjære kan du gi en natt eller to på et hotell ikke langt unna der dere bor. Man trenger ikke reise langt for å føle at man gjør noe helt annet en helg. Ta nærmeste hotell om så. Det kan være kjempegøy å være turist i egen by, nyte deilig mat og nydelig frokost!

En fysisk gave under treet

Skulle du heller ønske å legge noe under treet som du må ut å kjøpe, vil jeg først og fremst anbefale deg å spørre gavemottakeren hva han eller hun ønsker seg. Om du ikke vil gjøre det, så kjøp noe som gangner miljøet!

Drikkeflasker fra S’well som holder drikken kald hele dagen på stranden (Vi har med 4 stykker av disse på tur, og vi bruker dem hver eneste dag. Nei, ikke reklame, bare veldig fornøyd med dem)

Sugerør i metall

Såper i fast form

Mat som mottakeren faktisk liker! (Ikke kjøp noe som er så eksotisk at det bare blir liggende i skapet)

Flergangs handlenett

Nyt adventstiden og julen! Vi gjør oss klare for julefeiring Down under!