Kostyme-gøy, regn og tsar-egg i St Petersburg

Høydepunktet i St Petersburg, var når guttene plutselig ble til små tsarer!

– Jeg ser ikke navnet vårt noen steder, gjør du? spør jeg PK.

– Nei, det ser ikke ut som de har sendt noen taxi, får jeg til svar, og det er vel bare å konstatere at vår planlagte enkle inngang til Russland ikke har funket.

For er det en ting vi har lært fra tidligere reiser, så er det at det lønner seg å ha planen klar for hvordan man skal komme seg fra togstasjonen eller flyplassen når man kommer fram til en ny destinasjon. Da blir opplevelsen med å komme til et nytt sted så mye bedre. Og vår plan i St Petersburg var å få hotellet til å sende oss en bil, det koster som regel ikke mye mer enn å finne en egen taxi

RUSSLAND: Spente og trøtte etter å akkurat ha ankommet hotellet i St Petersburg.

Grudd oss til Russland

Det er ingen hemmelighet at vi grudde oss litt til å ankomme Russland. Jeg spesielt, var vel rett og slett litt redd for hva vår nabo i øst ville bringe av opplevelser, og jeg hadde vel noen fordommer om hvordan russerne er – trauste, litt bryske og ute for å lure eller svindle meg.

De fordommene skulle vise seg å være helt feil!

Når vi fikk konstatert at sjåføren vi hadde bestilt fra hotellet ikke dukket opp, var det bare å ta fram plan B med en gang. PK måtte finne minibank, jeg passet unger og bagasje.

Mens PK måtte lete i flere kvartaler rundt togstasjonen etter penger, klarte jeg å forhandle en god pris med en annen sjåfør som hadde motsatt problem av oss – gjestene hans dukket ikke opp.

ST PETERSBURG: På vei til Vinterpalasset gikk vi forbi flere fantastiske steder. Byen er bare rett og slett vakker, og har nydelige bygninger i pastellfarger nesten hvor enn du snur deg.

Guidet tur

Den unge mannen jeg hadde kapret til å kjøre oss, viste seg å være helt rett valg. Han jobbet som sjåfør på si, men egentlig var han guide i St Petersburg, snakket flytende engelsk, og viste stolt fram hele byen sin på vei til hotellet som lå på andre siden av byen.

Han kom med alt fra restauranttips til tips om hva vi burde se og når vi burde dra dit. Tips til steder ungene ville like seg, og hva vi burde hoppe over av ting. Vi fikk også innføring i historien til flere av stedene. Trafikken sneglet seg avgårde, derfor ble det god tid for sjåføren til å fortelle alt han ville si om byen.

VINTERPALASSET: Bildet klarer på ingen måte å gjengi hvor enormt dette bygget er!

Store avstander og enorme bygg

Vi hadde vel ikke helt forstått hvor stor St Petersburg egentlig var, før vi satte på trikken som kjørte midt i de enorme gatene i den tidligere russiske hovedstaden.

Russerne liker tydeligvis store monomentale bygg når de først setter opp noe. Den påstanden ble i hvert fall bekreftet når vi rundet et hjørne og den enorme plassen foran Vinterpalasset åpenbarte seg.

For her snakker vi enormt! Tsarenes tidligere residens er lett å kjenne igjen med sin grønne og hvite fasade i barokkstil, men det du ser på bilder, kan på langt nær si noe om hvor gedigent det gamle palasset er!

Palasset inneholder i dag deler av kunstmuseet Eremitasjen, og er vel russernes svar på Louvre, for de som er mer kjent med Frankrike enn Russland.

REGN: Jakkene klarte absolutt ikke å holde oss tørre når himmelen åpnet seg i St Petersburg. Vi var søkkvåte fra ytterst til innerst, og fikk tidenes tørkejobb når vi kom tilbake på hotellet.

Regn

Vi hadde på ingen måter planlagt å gå inn i det kolossale museet, for selv om det er et must på alles lister når de er i St Petersburg, er det altså ikke på toppen av en småbarnsfamilies liste når man besøker byen.

Vi nøyde oss med å se på herlighetene på utsiden, men ble faktisk litt skuffet, for været gjorde at alt av bilder ble helt grå, og før jeg hadde konstatert at nei, her var det bare å glemme å få noen blinkskudd, så kom altså første dråpe fra oven, og før vi visste ordet av det, så bøttet det ned!

Det høljet, for å si det mildt! På vei hjem var vi allerede på et par minutter blitt så våte, at det ikke var noen vits i å sette seg ned noen steder, eller å finne en taxi, så vi labbet hjem i regnet, og faktisk ble det noe vi fortsatt snakker om, for så gjennomvåte har vi aldri vært før!

Det er rart hvordan noen uforutsette opplevelser kan ende opp med å bli dagens høydepunkt.

Små tsarer i parken

For min del, ble en liten tur i parken ved Sommerpalasset det jeg husker aller best fra St Petersburg.

Jeg har to gutter som liker å kle seg ut, så når vi gikk forbi noen som leide ut kostymer i barokkstil i parken der, så var guttene med på notene med en gang, og stilte seg i kø for å bli kledd opp i noen fantastiske velur jakker og bukser. De fikk til og med passende sko og hatt på før de kunne vandre rundt i parken som ekte rojale smågutter.

FABERGÉ: På Fabergé museet kunne man studere de fantastiske eggene og flere andre gjenstander som var i tsarfamiliens eie. Her er det som heter «Coronation egg».

Fabergé egg

For oss voksne i familien var det særlig én ting vi ikke kunne dra til St Petersburg uten å få med oss, nemlig å se Fabergé-eggene.

Ni av eggene som ble lagd til de to siste tsarene i Russland, Alexander III og Nicolas II, står nå på utstilling i et overdådig museum i St Petersburg, sammen med en enorm samling av andre personlige gjenstander dekorert med både gull, sølv og edelstener.

Problemet er bare at stedet er et slikt sted hvor det er forventet at man vandrer rundt som om at man er et snikende ullteppe som ikke lager lyd. Man må ikke lage lyd, ikke løpe, og for guds skyld ikke TA på en eneste ting!

Du kan tro vi hadde hendene fulle med å passe på særlig den minste i familien, som både var litt sliten og hadde litt lavt blodsukker når vi var der…

Mens mor i familien ville ta bilder av det meste, hadde far evig nok med å holde små barnehender unna de store glassmontrene med de imperiale skattene inni.

Vi byttet selvsagt på hvem som var vakt, og når vi sto ute på gaten igjen etterpå var det bare å konstatere én ting: Det stedet var IKKE et sted å ta med barn, og nei, vi fikk ikke med oss halvparten av det vi hadde lyst til å lære mer om mens vi var inne der.

Men vi har vært der, vi har sett eggene, og når vi drar tilbake til byen på kjærestetur en annen gang, så drar vi nok innom der på nytt!

ISAK KATEDRALEN: Sebastian ville vise at han kunne flere fingertriks mens vi sto utenfor Isak Katedralen. Vi var på vei til Vinterpalasset, så vi gikk ikke inn i det massive bygget hvor man også kan gå opp rundt kuppelen og se på utsikten over byen.

Pakketur neste gang

St Petersburg er en så enorm by, med så mange museer du har lyst til å se om du bare er litt interessert i kunst eller historie, så dette er byen du helt fint kan dra på organisert tur til, og bare bli busset rundt. Ikke ofte jeg sier det, men her tenkte vi begge at det hadde vært en god idé. Buss med guide eller audioguide over alt, så hadde nok St Petersburg vært enda bedre enn den var.

Men vi elsket byen, folkene og til og med maten!

Beate –

KATEDRAL: St Nicholas Naval katedralen som lå rett ved der vi bodde, var også et fantastisk skue der den tronet over plassen med sine mange gullkupler.
VINTERPALASSET: Her smiler vi, men bare noen minutter etterpå, ble den kritthvite himmelen helt mørk, og det bøttet ned. Vi ble gjennomvåte!
LITEN FOTOGRAF: Nei, ikke ta flere bilder nå!! sier jeg mens minsten har fått kamera rundt halsen og knipser vilt på knappen før jeg får stoppet han.
FABERGÉ: Fabergé museet ligger i et palass som gjør at alle de vakre gjenstandene du ser på, virkelig kommer til sin rett. Man skulle tro at man var på besøk hos en ekte tsar. Egget til venstre heter  «Lilies of the Valley» og har bilder av tsarfamilien. Bildene kan trykkes ned inn i egget. Det hvite egget heter «Order of St. Georgs egg». Skulle gjerne hatt det på hylla hjemme.
PARK: Noen ganger er det deilig bare å dra en tur i parken når man er ute og reiser. Her er vi i Summer garden, ved Sommerpalasset. Elsker når guttene har det fint sammen
TITTEI: De store trærne i parken gjorde at jeg ikke klarte å spørre Sverre om han ville være med å ta noen flere bilder. De gjør seg på bilder for å si det sånn, både treet og gutten.
IKKE KLAR: Var ikke klar, men må jo få med et bilde av meg også. Her er det som ble best, hehe.
LITEN PRINS: Gutta syntes det var så stas å få kle seg opp i så fine kostymer, og mor gikk bananas med kameraet! Sorry for litt bildebonanza fra fotoshooten vår, men syntes de ble så kule!
TSAR: Vet ikke hvordan de unge i tsarfamilien så ut før i tiden, men tenker han her ville kapret man et prinsessehjerte på den tiden.
TRØTT: Til og med små prinser kan bli trøtte av alt oppstyret når man vandrer rundt i en park en hel dag.
HER ER DET VI SOM BESTEMMER: – Kan vi være sure på et bilde også? Ja, det kan dere. Tror de mente at det var sånn prinsene så ut før i tiden. Mulig de har rett.
SOMMERPALASSET: Etter å ha vært på Vinterpalasset som er enormt, så trodde jeg at Sommerpalasset ville være gedigent det også. Særlig når man går igjennom den store parken for å komme dit…men her er det altså. Sommerpalasset…eller huset… Skuff var det i hvert fall.
PETER PAULUS FESTNINGEN: Festningen regnes som St Petersburgs fødested og ble grunnlagt i 1703 på ordre fra Peter den store. Her er kirken eller katedralen på stedet som er omkranset av gedigne murer.