Det var kun én grunn til at vi la reiseruten vår innom Helsinki

Den finske hovedstaden ble virkelig bare et ventested for oss på reisen mot landet vi både gledet og gruet oss til å besøke – Russland. Derfor ble de to dagene vi var i Finland, litt merkelige.


 Russland står for meg som en litt myteomspunnet plass. Ville vår nabo i øst ta godt i mot oss? Ville vi føle oss trygge der? Ville vi bli ranet? Ville det være umulig å ta seg fram der, og forstå noe av mat og menyer? Ville vi forstå hva folk sa og hvordan vi skulle komme oss på togene?

 Egentlig må jeg vel innrømme at Russland skremmer meg litt. Derfor ble de to dagene i Helsinki veldig merkelige. Det ble rett og slett et ventested før jorden rundt-turen virkelig startet.

Helsingfors domkirke er en av de mest kjente landemerkene i Helsinki, og ligger ved Senatstorget i sentrum av byen.

Storby og lite for ungene

Vi hadde lyst til å finne på noe gøy med ungene i Helsinki, men samtidig fristet det ikke bruke en hel dag i en fornøyelsespark.

 Hotellets basseng ble også fort kuttet fra listen, siden det første minsten gjorde når han entret lobbyen, var å tryne skikkelig på ei hard matte rett innenfor døra. Han fikk seg et solid skrubbsår midt i ansiktet, og for ikke å risikere infeksjon før vår lange togtur gjennom Russland og Mongolia, så utgikk altså bading.

 Helsinki er en fin storby, men det er også det den er. Det er en storby, og i sentrum er det lite å finne på for en barnefamilie på tur. (Mulig jeg tråkker på noen tær her, og at byen har masse gøy for ungene, men jeg unnskylder det med at vi egentlig kun var i vente-modus).

 Vi vandret litt gatelangs, og konstaterte at det var flere fine restauranter og cafeer vi kunne tilbrakt timer på med å se på folk – om vi hadde vært på kjærestetur.

 På plassen ved Helsingfors domkirke, fikk ungene løpt fra seg litt, men samtidig, det var bare en plass, og tunge regnskyer gjorde at vi ikke fant roen.

 Vi gikk også innom torget på havnen, et sted som ga far i familien litt hjemlengsel. Torget var til forveksling likt fisketorget i Bergen, men etter å ha gått igjennom der, kunne vi konstatere at det var lite fisk, mye bær, og veldig mange italienske selgere.

Redder dagen med is

Dagen med å vandre gatelangs ble egentlig reddet av to ting. Først og fremst var særlig Sebastian veldig fornøyd med alle de fine bilene som sto parkert i gaten hvor alle luksusbutikkene lå på rekke og rad, og hvor champagneføringen var høy nok til at jeg tenkte litt på om jeg bare skulle si at mamma måtte ha en time eller to alene for å kose seg litt, men den gang ei.

 Ikke langt fra samme sted, fant vi to steder som skulle vise seg å være perfekte både for mor og barn. Is-leverandøren Magnum hadde pop-up butikk vegg i vegg med en bod som solgte kunstnerisk iser med kjeks formet som fisk.

 Gutta var fornøyde med store iser i nevnte fiske-kjeks, og mor plasserte resten av reisefølget ute, mens hun gikk inn og fikk en spesiallaget Magnum-is.

 Noen ganger redder rett og slett is-en dagen, og dette var en sånn dag.
 Vi kjørte også elektrisk sparkesykkel, noe gutta likte godt, siden de ennå ikke har prøvd det hjemme.

ROSA: Jeg bestilte en rosa is. Syntes kanskje den ble litt blek i fargen, men med kokos-flak, marshmallows og små pikekyss, ble det en søt og nydelig is.
MMMMM: Kan bare si at isen var NYDELIG!
PAUSE: Vi fant en koselig Meksikansk-inspirert bakgård hvor det ble enda mer is og litt drikke! (Viktig å kjøpe ungene med litt godis eller is når dagene kun blir på de voksnes premisser)

SPARKESYKKEL: Vet de er over alt i Oslo også, men dette ble første plass for hele familien å prøve de nye elektriske sparkesyklene. Mor syntes det var farlig, ungene elsket det!

Beate –